Kategóriák

Az építőanyagok impregnálási folyamata és kellékei

Egyszerű megoldások, csodás végeredmény! Az építőiparban rendkívül fontos szerepet töltenek be a különféle impregnáló szerek, hiszen ezek révén a szabadtéri kőszerkezetek élettartama megnő, mivel ez a speciális védőréteg megakadályozza a téli elfagyást, mely az anyag roncsolódását, végül pedig töredezettségét okozza. Építkezéseken a felületkezelés során a szakemberek rászórják vagy ecsetelik az impregnáló szert a felületre.

Impregnálás, impregnáló szerek előnyei

● Vékony, szinte láthatatlan víztaszító bevonatot képeznek a hajszálcsövek belső falain, a repedésekben, illetve az adott anyag szemcsés felületein is.
● Nem okoznak esztétikai problémát, valamint nincsenek hatással például a vakolat légáteresztő vagy vízpára-átengedő képességére.
● Visszafogják az alap vízfelvételt, mely azt jelenti, hogy a környezeti hatások miatt kialakuló korróziós károsodás lehetőségét is minimálisra csökkenthetjük így.
● Az impregnálás hatására az anyagon nehezen tapad meg a kosz, így elég egy eső ahhoz, hogy a felület tiszta legyen, mert ilyenkor szinte lesiklanak a szennyeződések a felületről.

Impregnálás folyamata

● Tisztítsuk meg, majd portalanítsuk a felületet.
● Szivaccsal vagy szórófejes flakonból szórva egyenletesen oszlassunk el egy réteget az impregnálóból.
● Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy nem elég egy réteg, 10 perccel az előző réteg felkenése után vigyünk fel még egy réteget a még nedves első rétegre, s hagyjuk megszáradni a flakonon jelzett ideig.

Nem mindegy, hogy milyen anyagot milyen szerrel kezelünk, így például a beton impregnálót csak abban az esetben használjuk téglán, ha azt írja a csomagolás, hogy tégla impregnálására is alkalmazható.

A legtöbb beton impregnáló viszont nagyon jól használható térkő impregnálására is, de fontos, hogy csak olyan felületre kenjük fel, melyet felsorolt a gyártó a címkén.

Amennyiben nem a megfelelő impregnálót használja egy adott felületen, akkor akár kárt is tehet benne mind esztétikailag, mind szerkezetileg, így erről minden esetben győződjön meg a vásárlás és használat előtt.

Tartalomhoz tartozó címkék: impregnálás mélyalapozó