A cookie-k segítenek a szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezik a cookie-k használatába.

Menü

Festékpalota festékbolt BLOG

Közeleg május első vasárnapja, Anyák Napja! Ne feledkezzünk el felköszönteni Édesanyánkat, Nagymamánkat, Dédinket, Üknagymamánkat!

A világörökségi helyszínek olyan egyedi értéket képviselő természeti vagy épített területek, amelyeket az UNESCO keretén belül működő, Világörökségi Bizottság (World Heritage Commitee) az általa irányított Világörökség Programba felterjesztett.

Mint tudjuk, a húsvét időpontja mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap, melyről még a 325-ben tartott első niceai zsinat határozott. Ehhez az időponthoz (az ortodox egyházon kívül), minden keresztény egyház tartja magát.

Április van, és ugyan még vannak reggeli fagyok, de kimondhatjuk, hogy elérkezett a Tavasz, és hamarosan itt lesznek a Húsvéti Ünnepek is. 

 

Ha már elkészültünk a falak festésével, jöhet a következő lépés, ami az egyik legizgalmasabb és legélvezetesebb ebben az időszakban, mégpedig a babaszoba berendezése, a bútorok, a padló és a világítás kiválasztása.

Készítsünk tervrajzot, hogy hova kerüljön a kiságy, a pelenkázó komód tárolási lehetőséggel. Kell egy szekrény a gyermek ruhácskáinak és a szükséges kellékeknek.

 

Minden embernek meghatározó az a környezet, ahol életének első szakaszát kezdi, ahol első alkalommal érezheti az otthon melegét.

Ekkor persze még nem tudatosan, de mégis mélyen beépülnek az emlékek, az érzések a tudat alatti szintre. Felnőttként sokszor azon gondolkodunk, hogy egy illat, egy szín, amit érzékelünk, miért van olyan erős hatással ránk… Nem is sejtjük, hogy az még egészen kicsi gyerekként hagyott nyomot bennünk. 

 

Mikor új taggal bővül a család, a babavárás rengeteg feladatot állít a leendő szülők elé. Azon túl, hogy számtalan új dolgot kell beszerezni, ki kell alakítani a “fészket”, ahova a baba érkezik.

Vagyis az egyik legfontosabb feladat a gyermekszoba kialakítása, festése és berendezése. Erről időben kell gondoskodni, hogy az utolsó pillanatban már ne erre kelljen koncentrálni, hanem nyugodtan várhassuk a kis jövevény érkezését. 

A fehéret, a feketét és kettejük keverékét, a szürkét alapvetően semleges színeknek vagy “nem színeknek”, más néven “színtelen színeknek”, tudományosan akromatikus színeknek is nevezik, tehát mégiscsak színként említjük őket.

A semleges színek közös jellemzője, hogy nyugodt, harmonikus hatást keltenek. A rend, a tisztaság és a nyugalom érzését keltik.

A harmadlagos színek az a 6 árnyalat, melyeket az elsődleges és a másodlagos színek keverésével lehet előállítani. Ezt az alább látható 12-es színkörön tanulmányozhatjuk.

Ezek a keverék színek az előző cikkekben megismert színekből tevődnek össze, elmondhatjuk, hogy magukban hordozzák azok tulajdonságait, emberre gyakorolt hatásait, attól függően, hogy milyen arányban tartalmazzák azokat.

Azzal a remek hírrel szolgálhatunk, hogy 2022 február 1-én elindult Magyarország első babatermék-kereső és árösszehasonlító oldala, a Pocakmanó.hu, amihez a Festékpalota.hu webáruház is csatlakozott.

Ezt a nagyszerű kezdeményezést Gajdácsi Márk és felesége, Dóra indították el, akik egy fiatal kisgyermekes házaspár. 

A színtan szerint ha az alapszíneket (nevezhetjük primer, vagy elsődleges színeknek is) egymással keverjük, akkor kapjuk meg a másodlagos színeket vagy más néven az elsődleges kevert színeket (secunder színeket).

Vagyis, ha a vörös színt keverjük a sárgával, narancssárgát kapunk, ha a kéket keverjük a sárgával, akkor kapjuk a zöldet és ha a vöröset kékkel keverjük, akkor kapjuk az ibolya (lila) színeket.

A szín egy olyan nemzetközi kommunikációs eszköz, amit a világon mindenki ért, a hatásai ugyanazok, ugyanazt tudjuk vele kifejezni.

Johannes Itten A színek művészete című könyvében rendszerezte és összegezte a színeket és útmutatást kívánt adni mindazoknak, akik a színekben rejlő esztétikai, kifejezésbeli, kompozíciós és egyéb lehetőségeket szeretnék felhasználni. Megbízható útikalauz mindenki számára, aki igényli az eligazodást a színek titokzatosnak látszó birodalmában.

A színek egész életünkben körülvesznek minket, elvarázsolnak, de mindenképpen hatással vannak ránk. 

Ha a színeket említjük, az emberek többsége elsősorban a Természetre gondol, ahol a színek összes árnyalata megtalálható a növény- és állatvilágban. Sőt gondoljunk a Hubble űrteleszkóp csodálatos felvételeire, amivel a galaxis elképesztő, színjátszó képződményeit csodálhatjuk meg.

…ami valójában nem létezik, „csupán” érzékszervünk, a szemünk által…

 

…és megvan az elhatározás, döntést hoztunk, akkor jöhet a következő lépés, méghozzá az egyik legfontosabb, a tervezés. 

Írjuk le, vagy akár rajzoljuk le, színezzük ki az elképzeléseinket lépésről-lépésre, amik a vágyaink eléréséhez vezetnek. Tervezzük meg a színeket, és hogy milyen festékeket, eszközöket kell beszerezni.

Első lépés az inspirálódás és tájékozódás.

Fontos, hogy átgondoljuk, hogy milyen stílus, szín, technika áll közel a lelkünkhöz és amit meg is tudunk valósítani.

 

Változtassunk környezetünkön, hogy abból erőt merítve, mi magunk is meg tudjunk újulni!

Így télen, az ünnepek elmúltával a hideg, szürke, ködös napokon, könnyen esünk depresszióba. Alig várjuk, hogy végre tavasz legyen, újra süssön a nap, csicseregjenek a madarak. Azon kapjuk magunkat, hogy számoljuk vissza az időt, figyeljük a naptárat, hogy mennyi van még hátra.

Használjunk Kálcium-Klorid síkosságmentesítő pelyhet , ami ráadásul környezetkímélő is!

Télen a tartós vagy akár csak egy-két napra előforduló fagyok nagyon sok bosszúságot és sajnos nem ritka esetben, súlyos baleseteket, komoly testi sérüléseket, anyagi károkat okozhatnak. 

Készítse fel autóját, szerszámait, kerti bútorait a közelgő évszakra!

Festékboltunk Budapesten nemcsak a széles választékáról, a kedves, szakszerű kiszolgálásról híres, hanem sokan úgy ismerik a környéken, hogy a Békás Ház, hiszen az év nagy részében már több mint egy évtizeden keresztül egy hatalmas Békakirály trónol az épület tetején, ott figyeli az eseményeket, a forgalmat, vigyáz ránk. 

„…Végy egy zsák Bitu Master hidegaszfaltot!”

Biztosan Önnel is előfordult már, hogy mikor hazaért és kiszállt az autójából a háza előtt a járdán, vagy az udvaron úgy belelépett egy kátyúba, hogy valóságos cirkuszi mutatványnak is beillő, showműsort adott elő – és mégis örült, hogy senki nem látta, mert majdnem lement hídba is, miközben hatvan szatyor volt a kezében…

Keresés

DANUBIUS play