Kategóriák

A színtan alapjai 3. rész - A harmadlagos színek, a másodlagos kevert színek

A színtan alapjai 3. rész - A harmadlagos színek, a másodlagos kevert színek

A harmadlagos színek az a 6 árnyalat, melyeket az elsődleges és a másodlagos színek keverésével lehet előállítani. Ezt az alább látható 12-es színkörön tanulmányozhatjuk.

Ezek a keverék színek az előző cikkekben megismert színekből tevődnek össze, elmondhatjuk, hogy magukban hordozzák azok tulajdonságait, emberre gyakorolt hatásait, attól függően, hogy milyen arányban tartalmazzák azokat.

1.

Az elsődleges sárga és a másodlagos narancs szín keverékéből állítható elő a sárgásnarancs. Meleg szín, mely kreativitást, nyitottságot, barátságot sugall, jókedvre ösztönöz. pozitivitást generál.

Ha ezt a színt választjuk falaink festésére, ügyeljünk arra, hogy nagy tömegében, teljes felületen vibráló lehet, noha nem annyira, mint az alap sárga, mert magában hordozza a vörös melegségét.

Komplementer színe a kékesibolya, de külön-külön, a kék és az ibolya színek nagyszerű kiegészítői lehetnek. Nagyon jó megoldás még, hogy elkerüljük a túlzott vibrálást, ha többféle árnyalatát használjuk a sárgának, narancsnak, esetleg a vörösnek. Ezeket nem muszáj egyenlő arányban alkalmazni. Megjelenhetnek drapériákon, képeken, esetleg lámpatesteken.

2.

Viszont ha a narancs színt a vörössel keverjük, akkor a vörösesnarancsot kapjuk, ami a legmelegebb szín. A napkelte és napnyugta, valamint az ősz legmeghatározóbb színe.

A színgyógyászatban a depresszió kezelésére használják, növeli a fizikai energiát. Lakásban és munkahelyen, közösségi helyiségekben alkalmazva hívogató és barátságos hangulatot teremt. 

Aki szereti a keleti, egzotikus stílust, nagyszerű választás, különösen, ha kiegészítő színként a komplementer színeit, a zöldeskéket, a kéket vagy a zöldet használják.

3.

Ha a vörös elsődleges színt keverjük a másodlagos ibolyával, akkor a vörösesibolyát kapjuk, ismertebb nevén a bordót. Arányaiban a vörös dominál. E szín életerőt,  eleganciát, kifinomultságot sugall. Az érettséget is szimbolizálja, gondoljunk csak az érett gyümölcsökre. Ugyanakkor ez a szín is az őszi színek legcsodálatosabb árnyalatai közé tartozik.

Lakberendezésben alkalmazva jó tudni, hogy nagy tömegben, teljes falra, bútorzatra használva nyomasztó, komor hangulatot áraszt ezért inkább egy részletet színezzünk vele vagy pedig egyéb világosabb színekkel kompenzáljuk ezt a sötétséget. 

Persze ha az ódon, korabeli elegancia, luxus hangulatát akarjuk megvalósítani, akkor ez a jó választás.

Komplementer színe a színkörön vele szemben található sárgászöld és ennek alkotóelemei a sárga és a zöld, üdeségükkel és vidámságukkal oldják ezt komorságot. De nagyszerű választás a fehér és a sárga különféle árnyalata is. Ezek amellett, hogy jól kompenzálnak, elegánssá is teszik a környezetet.

4.

Az ibolya és a kék keverékéből jön létre a kékesibolya, vagy bíborkék, ahol viszont a kék a domináns szín, abból tartalmaz többet. Mivel többnyire a kék hatása érvényesül, nyugalmat, eleganciát, tisztaságot áraszt, ugyanakkor melankolikussá is teheti a szemlélőt.

Sötétebb árnyalata miatt nagyjából ugyanaz érvényes erre a színre is, mint az előző vörösesibolyára, hogy nagy mennyiségben komor hangulatot eredményez, de régies hangulat megteremtésére kiválóan alkalmas. 

Komplementer színe a sárga és narancs árnyalatai. Ezek és a fehér árnyalataival együtt csodás, varázslatos hangulatot lehet kialakítani. Gyerekszobákban különösen nagyon jól alkalmazható.

5. 

A következő szín a kékeszöld vagy zöldeskék, vagy mostanában divatos nevén a türkiz. A kék a nyugalmat, a zöld a harmóniát jelképezi, összességében nyugtató hatású. 

Manapság nagyon közkedvelt szín, bár a lakberendezésben kevésbé terjedt el, inkább csak kiegészítőkben, drapériákon alkalmazzák. Könnyen alakítható ki vele romantikus hangulat. Vizes helyiségekben, uszodákban elterjedtebb.

Inkább a divat területén, a webdesignban, médiában alkalmazzák. De a divatban is inkább a kiegészítőkben jelenik meg, nem annyira a ruhadarabokon.

Annak ellenére, hogy a leghidegebb színnek tekintik, nagyon sokan vallják kedvenc színüknek. Az ilyen emberek idealisták, szentimentálisak, érzékenyek, kreatívak, optimisták. Hisznek a világ jóságában, megbízhatóak.

6. 

A másodlagos kevert színek utolsó eleme a sárgászöld vagy ismertebb nevén az almazöld. Ez egy nagyon friss és üde zöld, ami magában foglalja a sárga színt, így a meleg színek közé tartozik. A vidámságot, a tavaszt, az újjászületést képviseli. Kreativitásra, aktivitásra ösztönöz. 

Nagyon figyelemfelkeltő, üde, fiatalos és modern szín mind az öltözködésben, mind a lakberendezésben. Krémszínnel, sárgával, barackkal és a lazac árnyalataival jól társítható.

Nagyszerűen harmonizál a fabútorok meleg színével. Kevesebb fénnyel rendelkező szobákban is nagyon jó választás, különösen nappaliban, gyerekszobában, előszobában. Konyhában nagyon modernné, különlegessé varázsolhatja a teret. 

Érdekessége, hogy a komplementer színe a vöröseseibolya és ezáltal a vörös és az ibolya is, de ezeken kívül használják a naranccsal, a sárgával, a kékkel is. Remekül harmonizálnak az almazölddel.

Összességében a harmadlagos színekről az a véleményem, hogy azon kívül, hogy nagyon izgalmasak azáltal, hogy már eleve több szín keverékei és magukban hordozzák ezek jellemzőit, nagyon kellemesek, egymással jól lehet őket kombinálni, lendületesek és modernek. 

Lakásban használva modernné és fiatalossá tudjuk velük alakítani otthonunkat. 

Ezen színekből nagyon sok variációt találhatunk a manapság divatos előre kevert festékek között. Minden festékgyártó cég fontosnak tartja, hogy készítsen ilyen előrekevert színeket az épp divatos, trendi színekből, melyeket különféle fantázia nevekkel látnak el.

Képek forrása: Pinterest