Kategóriák

Unalmas az udvarod? Tedd izgalmassá betonfestéssel

Unalmas az udvarod? Tedd izgalmassá betonfestéssel

Unalmasnak érzed az udvarod a szürke beton miatt? Hiába vannak virágaid, kerti bútoraid, mégis lehangoló és sivár a hangulat? Van egy nagyon egyszerű megoldás, amivel könnyedén, saját kezűleg feldobhatod kertedet, mégpedig betonfestéssel. 

Mielőtt nekilátnál a beton festéséhez, vizsgáld meg, hogy milyen az állapota. Ha repedezett, porózus, töredezett, akkor azt érdemes még a festés előtt kijavítani, mert csak akkor lesz szép az eredmény, ha az alapfelület is igényes és egyenletes.

A beton szürkesége általában nem felemelő látvány és ha évekig nem foglalkozol vele és ki van téve az időjárási körülményeknek, akkor még inkább romlik az esztétikája. 

A beton állapota javítható kőlazúrral, ami szintén képez egy védőbevonatot, de akár be is festheted. Lehet akár betonjárda, lépcső vagy garázsfeljáró, a betonfestéssel harmonikusabbá teheted az otthonod.

Korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz a betonfelületek karbantartásáról a “Mit tehetünk, ha porlik vagy repedezik a beton” címmel. 

 

A betonfestékek jellemzői

 • a legtöbb fajtája színezésre szolgál,
 • kisebb mértékben védi a beton felületét, de mélységi hatása nincs, ez nem egy impregnáló szer,
 • az enyhe és a közepes mértékű gyalogos forgalmat bírják leginkább, 
 • erős megterhelésnek kitett betonpadlókhoz azonban speciálisabb anyag, esetleg műgyanta szükséges,
 • létezik, ami csak beltéren használható és van, ami kültéren-beltéren egyaránt, 
 • a legtöbb gyártó anyaga könnyen tisztítható, nem porosodik be olyan hamar, mint a sima beton, 
 • jól ellenáll az UV sugárzásnak is, tehát megtartja a színét,
 • a megfelelő kopásállósághoz még alacsony forgalomnak kitett területeken is minimum két rétegben kell használni, ezáltal egy tartós, esztétikus felületet képez.

 

Mire figyelj feltétlenül betonfestésnél?

 • Ha a felületen rések, repedések vannak, akkor rugalmas tömítővel vagy hálóval és flexibilis ragasztóval kell javítani.
 • Fontos a felület alapos portalanítása, tisztítása
 • Lényeges az olaj és zsírfoltok eltüntetése. Ha ez kimarad, akkor a betonfestés után is foltos marad a felület. 
 • Ha szükséges, használj mélyalapozót, vagy az anyag hígított változatát.
 • A festékanyag felhordását széles hengerrel vagy szórással végezd el.
 • Nagyobb, vízszintes felületen, önts ki egy adag festéket és egyenletesen terítsd szét, széles, nyeles festőhengerrel úgy, hogy ne legyen csíkos.
 • Az utolsó réteget higitatlanul kell felkenni, ezzel növeled a kopásállóságot. 
 • Ügyelni kell a rétegek közötti száradási időre.
 • A gyártó által meghatározott ideig védeni kell az esőtől, széltől és az erős  napsugárzástól. 
 • Kültéren nem szabad dolgozni esős, ködös időben, extrém magas páratartalom mellett.
 • Az utolsó réteg felvitele után el kell telnie körülbelül 24 órának, hogy járni lehessen a felületen, de a teljes terhelhetőség eléréséig akár 15 nap is eltelhet.

És a ráadás, hogy betonfestéssel teljesen egyedivé is varázsolhatod környezeted

A betonfestéket nemcsak sima betonra, hanem bármilyen betonból készült tárgyra, téglára, palára és különböző kőburkolatra is használhatod. A felület lehet vízszintes, de akár függőleges is. Sőt nemcsak egyszerűen átfestheted, hanem különböző színek és stencilek, ragasztó szalagok vagy bármilyen kreatív eszközök segítségével teljesen meg is változtathatod a környezeted.  

 

Mutatunk néhány példát, hogy kedvet csináljunk a betonfestéshez és hozzásegítünk, hogy szárnyalhasson a fantáziád… 

 

A betonfestékeket keverheted egymással, így többféle színt és árnyalatot elő tudsz állítani, mint amilyen gyári színekben kapható.

 

Szerencsére ma már nagyon sokféle stencil kapható különféle méretekben, amivel nagyszerűen tudsz kreatívan dolgozni.

 

Csodálatos antik hatást lehet elérni ezekkel a stencilekkel.

 

Festőszalagok segítségével is izgalmas mintákat tudsz kialakítani.

 

Használhatsz egyéb eszközöket is a mintázáshoz. Pl. csiszoló stekli és csiszolópapír segítségével téglamintát formázhatsz.

 

Sőt, ha már a betonozásnál is szakítasz a sarkos, sima megoldással és ívesen, szabálytalanul dolgozol, akkor még izgalmasabbá teheted kerted, udvarod.

 

A felújított, újra festett betonon még a gyerekek is jobban fogják élvezni a rajzolást krétával, már ha megengeded nekik… Természetesen nem a frissen festett felületet, de néhány hónap múlva már bátran használhatják.

 

Ha kedvet és elég inspirációt kaptál, hogy feldobd az udvarod, akkor látogass el bátran a festekpalota.hu webáruházunkba, ahol a munkálatokhoz szükséges anyagokat, egy helyen be tudod szerezni. 

Legyen az akár betonfesték vagy száraz beton vagy bármilyen szerszám, nálunk mindent megtalálsz, a fotel kényelméből, házhoz szállítással. Hát van ennél jobb megoldás?

Ki sem kell mozdulni otthonról és mindent megkapsz, amire szükséged van és már kezdheted is a munkát. 

Sőt, ha bármilyen kérdésed van a termékekkel, a vásárlással kapcsolatban, vagy szakmai részről, keress minket bátran telefonon, akár e-mailben. 

 

Kollégáink több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal állnak rendelkezésre!

Ha jobban szereted a személyes vásárlást, akkor gyere el a Budapest, X kerület, Tartkarét 2. szám alatt található üzletünkbe (hétfőtől-péntekig 7-17, szombaton 7-13 óra között)

Ha előtte telefonon szeretnél érdeklődni, akkor hívd a +36-1-262-4715 telefonszámot, munkanapokon 7-17 óra között. Vagy írj emailt az info@festekpalota.hu címre. Várjuk jelentkezésed!

Kiváló termékeink mellé magas színvonalú szaktanácsadással is állunk rendelkezésedre.

Üzleti hitvallásunk, hogy vásárlóink mindig teljes elégedettséggel távozzanak. 

Fotók forrása: Pinterest, Canva