Kategóriák

Tudod miért fontos a kőburkolat impregnálása?

Tudod miért fontos a kőburkolat impregnálása?

Bosszúságot okoz, hogy nem tudod szépen ápolni a kőburkolatod? Kissé megszürkült, megkopott a felület? Van rá megoldás, mégpedig a kőburkolat impregnálása.

Különösen a pórusosabb padlóburkolatokon látszik, amikor a levegőben szálló, finom porszemek rétegről rétegre eltávolíthatatlanul lerakódnak. Megtelepednek a felületen és ez vízzel érintkezve szürkésbarnává színezi és koszos felület látványát adja.

Persze az impregnált burkolaton is megtelepszik a por, de ez a réteg esőzéskor könnyedén lemosódik. 

Ha elmulasztod ezt a védelmező felületkezelést, akkor lerövidíted a burkolat élettartamát. A természetes kövek jellemzője, hogy a vizet beengedik a pórusokba, ahol ott oldja a benne lévő sókat, ásványi anyagokat, amik száradáskor elszínezik a burkolatot, “sókivirágzást”, mészkivirágzást okozhatnak. Ez egyrészt csúnya, másrészt elősegíti a kőzet felső rétegének a mállását, korrózióját, csökkenti az élettartamát. Sőt, fagypont alatt a kőzet kapillárisaiban megfagy a víz. Mivel a jég térfogata nagyobb, mint a vízé, szétfeszíti a kőzet rétegeit, roncsolja a szerkezetét és szintén málláshoz vezet.

Természetes anyagok felülete esetén, különösen nagy figyelmet kell fordítani a kezelésre, mint pl. a mészkő, a márvány, a gránit és az andezit. Valamint a mesterségesen előállított anyagok is, mint például a beton, gres, tégla, klinker tégla, térkő burkolatok esetén is ajánlott.

A burkolatok impregnálása beltéren és kültéren is alkalmazható

 • Beltérben elsősorban a könnyű tisztítás a cél.
 • Kültéren, a tisztán tartáson kívül, a csapadékkal, időjárási viszontagságokkal szembeni védekezés, a burkolat elszíneződése, az állagromlás megelőzése, az élettartam meghosszabbítása is fontos szempont.

A kőburkolatok impregnálásának legfontosabb előnyei

 • A víz nem szívódik be a burkolatba, víztaszítóvá válik és lepereg róla.
 • Ennek következtében nem éri fagykár, nem károsodik a belső szerkezet, nem mállik szét idő előtt, így sokkal tartósabb lesz.
 • A por és a szennyeződések nem tapadnak meg rajta, így nem koszolódik el, sokkal könnyebb tisztán tartani.
 • Az impregnálásnak színmélyítő hatása is lehet bizonyos anyagoknál, így élénkebbé teszi a felület színeit.
 • A burkolatnak megnövekszik a káros, UV-sugarakkal szembeni védelme is.

A kőburkolatok impregnálásánál ezekre nagyon figyelj oda 

 • Az első, hogy nagyon alaposan kell megtisztítani a kezelendő felületet. Ha ezt nem elég alaposan végzed, akkor a felületen lévő port, piszkot együtt konzerválod a burkolattal és ezáltal csúnya lesz az végeredmény.
 • Várd meg, amíg a felület teljesen megszárad! 
 • Kültéren fontos, hogy csapadékmentes legyen az időjárás, mert a vízzel telített burkolat kapillárisai nem képesek magukba engedni az impregnálószert
 • Nyári kánikulában, felforrósodott burkolaton sem szabad impregnálást végezni! Meg kell várni, amíg lehűl és nem éri nap.
 • Fagypont körüli hőmérsékleten sem szabad impregnálni!
 • Kevésbé látszó helyen próbát kell végezni, ott megmutatkozik, hogy mennyire változtatja meg a szer a burkolat színét és ennek megfelelő vastagságban kell dolgozni. 
 • Lehet hengerrel, szivaccsal vagy ecsettel is végezni a felhordást. Hosszabbítóval ellátott hengerrel a legpraktikusabb. 
 • Két vékony rétegben érdemes a munkát végezni, mert így elkerülheted az egy vastag réteg egyenetlenségeit.
 • Nem kell megvárni amíg az elsőként felvitt réteg tökéletesen megszárad, hanem amíg még nedves, mehet rá a második réteg.
 • Ahhoz, hogy a fugák is megkapják a vízzárást, a teljes felületet egyben kell impregnálni.
 • Ha rendszeresen, kb. 5 évente elvégzed az impregnálási folyamatot, akkor a burkolatod nemcsak tiszta lesz, hanem ellenáll a víz és az időjárás káros hatásainak és évtizedeken keresztül csodálhatod eredeti szépségét, amíg meg nem unod. 

Gondolj bele, hogy mennyivel többe kerül időben és pénzben is, ha elmulasztod az impregnálási folyamat elvégzését.

Ez a munka sem fizikailag, sem anyagilag nem olyan megterhelő, hogy kockáztasd egy szép burkolat épségét. 

Ha nálad is van kőfelület, amit szebbé, praktikusabbá szeretnél tenni, akkor látogass el bátran a festekpalota.hu webáruházunkba, ahol mindent egy helyen be tudsz szerezni, amire csak szükséged van. 

Legyen az akár festék vagy bármilyen szerszám, kellék nálunk mindent egy helyen meg tudsz vásárolni, a fotel kényelméből, házhoz szállítással. Hát van ennél jobb megoldás?

Ki sem kell mozdulni otthonról és mindent megkapsz, amire szükséged van és már kezdheted is a munkát. 

Sőt, ha bármilyen kérdésed van a termékekkel, a vásárlással kapcsolatban, vagy szakmai részről, keress minket bátran telefonon, akár e-mailben. 

Kollégáink több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal állnak rendelkezésre!

Ha jobban szereted a személyes vásárlást, akkor gyere el a Budapest, X kerület, Tartkarét 2. szám alatt található üzletünkbe (hétfőtől-péntekig 7-17, szombaton 7-13 óra között)

Ha előtte telefonon szeretnél érdeklődni, akkor hívd a +36-1-262-4715 telefonszámot, munkanapokon 7-17 óra között. Vagy írj emailt az info@festekpalota.hu címre. Várjuk jelentkezésed!

Kiváló termékeink mellé magas színvonalú szaktanácsadással is rendelkezésedre állunk.

 

Üzleti hitvallásunk, hogy vásárlóink mindig teljes elégedettséggel távozzanak.