Kategóriák

Megszépítenéd fa kerítésed? Ehhez adunk tippeket

Megszépítenéd fa kerítésed? Ehhez adunk tippeket

Fakerítésed van, de sajnos nem vagy rá büszke, mert úgy hámlik róla a festék, hogy rossz nézni? Vagy már annyira megkopott, hogy nem is látszik, hogy milyen színű volt? Olvasd el cikkünket, mert sok hasznos információt olvashatsz benne, amire feltétlenül figyelni kell

 

Sajnos az idő semmit nem kímél és ez különösen nagyon igaz az olyan tereptárgyakra, mint a kerítés, amit az év 365 napján folyamatosan éri a természet károsító hatása. Legyen az a szikrázó, száraz napsütés UV sugarai, vagy eső, vihar, szél, hó, jégeső, mind próbára teszik a felületet, legyen az akár fából, fémből, műanyagból, de lehet akár betonból vagy kőből, az erózió arra is hatással van.

A fából készült kerítések, ha megfelelően, rendszeresen karban vannak tartva, nagyon szépek és a legtermészetesebb látványt nyújtják és sosem mennek ki a divatból. Ezért is nagyon fontos, hogy figyelmet fordíts a rendszeres felújítására. 

Ismered, hogy milyen lehetőségek vannak a fakerítésed védelmére, festésére?

A kültéren lévő tárgyak esetén, mint pl. a fakerítés, kerti bútor stb. különösen fontos, hogy le legyen kezelve, festve olyan anyaggal, ami hosszú távon képes megvédeni a fa szerkezetét. Ügyelj arra, hogy minden esetben kültéri alkalmazásra készült terméket válassz

Lakkozás

Abban az esetben alkalmazd, amennyiben az a célod, hogy teljesen meghagyod a fa eredeti jellegét, látszani hagyod az erezetét és nem akarsz semmilyen színt adni, hanem natúr marad. Azt azonban tudnod kell, hogy ilyenkor nincsenek benne pigmentek, amik sokat védenek az UV sugárzás ellen. 

Lazúrozás

Alkalmazásával szintén látszani hagyod a fa erezetét, de egyben egy színt is adsz neki. Kétféle lazúr létezik. 

vékonylazúr 

 • nem mérettartó fa felületeken célszerű használni, mint pl a kerítés, kerti bútor, lambéria stb.  
 • mélyen beszívódik a fa rostjaiba, vékony réteget képez a fa felületén, hangsúlyozza az erezetet.
 • az évek múltával kopott lesz a felület, de nem hámlik a festékréteg

vastaglazúr

 • mérettartó faszerkezeteken alkalmazzák, mint. pl. a nyílászárók
 • nem olyan mélyen szívódik be a fába, de egy vastagabb filmszerű réteget képez, 
 • idővel lepereg, lepattog a régi festékréteg

Pácolás és lakkozás

A pácolással is ki tudod emelni a fa szépségét, az erezetet, ezzel azonban nem véded meg a fa szerkezetét. Minden esetben szükség van lakkozásra is. 

Zománcfestés

Ezt a festési módszert abban esetben alkalmazd, amennyiben nem akarod, hogy látszódjon a fa erezete. Itt egy olyan vastag, határozott zománc réteget képzel a fa felületén, amivel egy időre védelmet tudsz nyújtani, de néhány év elteltével a festék lepattogzik és újra kell festeni. 

A fa kerítés felújításának munkamenete

Ugyan jelen esetben a fakerítések festéséről beszélünk, de fontos megemlíteni, hogy az esetek többségében a kerítéslécek, elemek fémszerkezetre, oszlopokra vannak rögzítve így nem szabad elfeledkezni a fémrészek kezeléséről sem. De erről egy későbbi cikkünkben írunk majd. 

Régi festék eltávolítása, kaparás, csiszolás, portalanítás 

Bármelyik festék volt is a kerítéseden, azaz akár lazúrozva, zománc festékkel festve vagy csak lakkozva volt is korábban a kerítésed, ezt a munka műveletet mindig meg kell csinálni

 • Ezt a lépést minden esetben el kell végezni, akár van festék a felületen, akár nincs. 
 • Kézi vagy gépi csiszoló segítségével, szálirányban távolítsd el a régi festék maradványokat, amíg teljesen sima nem lesz a felület
 • Csiszolás után ne feledd egy száraz ecsettel, majd egy nagyon enyhén nedves ruhával portalanítani a felületet

Alapozás

 • Ez a művelet elsősorban a farontó rovarok és gombák, valamint az UV sugárzás elleni védekezés miatt szükséges
 • Valamint segíti a festék vagy lazúr tapadását és egyenletesebb felületet biztosít
 • Alapozni csakis száraz felületet lehet. Erre nagyon figyelj!
 • Lazúrozás előtt lenolajkencét tilos használni

Lazúrozás, zomác festék használata vagy lakkozás

Legyen bármelyik a választott módszer, mindegyikre igaz, hogy 

 • min. 2 vagy 3 rétegben érdemes felhordani
 • az egyes rétegek között meg kell várni a száradási időt
 • minden réteg között végezni kell óvatos csiszolást, majd portalanítást.

Lazúrozás esetén kültéren csak színes lazúrt válassz, mert csak az védi meg a fát az UV-sugárzással szemben, a pigmentjei által. Ezért színtelen lazúr választása nagyon rossz ötlet, mert idővel elszürkül, majd feketévé válik a fa felülete. 

Ma már vannak olyan fa- és fémfestékek egyaránt, amik univerzális, 2in1 vagy 3in1 névvel vannak jelezve, amelyek alapozó és fedőfestékként is funkcionálnak egyszerre. Arra azonban ügyelni kell, hogy legalább 3 rétegben kell felhordani és itt is csiszolni és portalanítani kell rétegenként. 

Ennyi a fa kerítés felújítás… Ugye, hogy milyen egyszerű? Csak neki kell állni és utána élvezheted a látványt. Az biztos, hogy egy új festéssel egy jó időre büszke lehetsz a kerítésedre. 

Amennyiben eldöntötted, hogy megléped ezt a feladatot, akkor látogass el bátran a festekpalota.hu webáruházunkba, ahol mindent egy helyen be tudsz szerezni, amire csak szükséged van. 

Legyen szükséged, akár alapozóra, vékony- vagy vastag lazúrfestékre, zománfestékre, lakkra vagy bármilyen szerszámra, kellékre, nálunk mindent egy helyen be tudsz szerezni, a foteled kényelméből, házhoz szállítással. Hát van ennél jobb megoldás?

Ki sem mozdulni otthonról és mindent megkapsz, amire szükséged van és már kezdheted is munkát. 

 

Sőt, ha bármilyen elakadásod van akár a termékekkel, a vásárlással kapcsolatban, vagy szakmai részről keress minket bátran akár telefonon, akár e-mailben. Kollégáink több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal állnak rendelkezésedre!

Ha a személyes vásárlás híve vagy, akkor gyere el a Budapest, X kerület, Tartkarét 2. szám alatt található üzletünkbe (hétfőtől-péntekig 7-17, szombaton 7-13 óra között)

Ha előtte telefonon szeretnél érdeklődni, akkor hívd a +36-1-262-4715 telefonszámot, munkanapokon 7-17 óra között. Vagy írj e-mailt  az info@festekpalota.hu címre. Várjuk jelentkezésed.

Termékeink mellé magas színvonalú szaktanácsadással is állunk rendelkezésedre.

Üzleti hitvallásunk, hogy vásárlóink mindig teljes elégedettséggel távozzanak.