Kategóriák

Ismered a gipszkarton szigetelés lehetőségeit?

2024. 06. 03. 00:00:00
Ismered a gipszkarton szigetelés lehetőségeit?

Tudod, hogy milyen lehetőségek vannak a gipszkarton rendszerek szigetelésében? Komfortosabbá teheted az otthonod általa. Akár hő-, akár hangszigetelésről van szó, a gipszkarton rendszerben ezt nagyon egyszerűen meg tudod valósítani.  

 

 

Egy gipszkarton rendszer akkor tökéletes, ha a gipszkarton lapok között, alatt vagy felett megfelelő minőségű szigetelő anyagot is alkalmazol. A falrendszerbe méretében illeszkedő, szálas szigeteléseket célszerű választani, amely lehet kőzet- vagy üveggyapot, összefoglaló néven ásványgyapot szigetelés.

Gipszkarton szigetelést lehet kialakítani

 • hőszigetelésre
 • hangszigetelésre

Lehet alkalmazni az

 • új válaszfalak hő- és hangszigetelésére
 • előtétfalak hő- és hangszigetelésére - ezt olyan házaknál szokták végezni, amelyeket valamilyen oknál fogva nem lehet kívülről hőszigetelni (pl. műemlék jellegű házak vagy társasházak). Ilyen esetben a belső fal elé építenek gipszkarton rendszert és azt lehet ily módon szigetelni.

Két szoba hang hatásainak a csökkentésére, és a külső zaj mérséklésére is tökéletes megoldás. Ritkán foglalkoznak a környezeti zajok egészségre káros hatásaival, pedig ez viszonylag egyszerűen és praktikusan csökkenthető hőszigetelő anyagok segítségével a gipszkarton rendszereken belül.

Mennyezeti rendszerek esetében természetesen a szigetelőanyag mindig vízszintesen kerül elhelyezésre, ahol a rendelkezésre álló hely, azaz a vastagság fontos szempont. 

Ha lehetőséged van, vagyis a belmagasság megengedi, akkor akár 20-30 cm szigetelés elhelyezése a legoptimálisabb megoldás. Ez jobb hő- és hangszigetelési tulajdonságokat fog eredményezni. 

Az előtétfalak és válaszfalak esetében fontos követelmény az alkalmazandó szigetelés testsűrűsége, mind a hanggátlás (áramlási ellenállás), mind pedig az öntartás, azaz az állékonyság miatt. Nem alkalmasak azok a termékek, amelyek összeroskadhatnak. 

Mikor érdemes gipszkarton szigetelésben gondolkozni? 

Amikor gipszkarton rendszerrel alakítasz ki új tereket, érdemes megvizsgálni, hogy mennyire használható egymás mellett a két helyiség. 

 • Például ha egy hálószobát és egy dolgozót alakítasz ki egymás mellé, akkor fontos, hogy a két helyiségben tartózkodó emberek ne zavarják egymást. Az egyik tudjon nyugodtan dolgozni, a másik aludni. 
 • Nehezebb kérdés, ha van egy home office-nak kialakított szoba mellette pedig egy gyerekszoba. Ebben az esetben biztos szükséged lesz hangszigetelésre.

Fontos kérdés, hogy milyen vastag legyen  a szigetelőanyag, hogy megfelelő legyen a hő- és hangszigetelés

 • A legegyszerűbb megoldás, ha szimpla gipszkarton falat építesz. Ebben az esetben legalább 50-75 mm-es kőzetgyapotot rakj a gipszkarton rétegek közé. Ilyenkor a hangszigetelés 40-45 dB lesz. 
 • Ha ennél komolyabb hangszigetelés szükséges, akkor duplázz 
 • A 10 cm-es vastagsággal már 45-50 dB értéke lesz a hangszigetelésnek. Ha ezt összehasonlítod néhány más építőanyaggal, akkor látni fogod, hogy költséghatékonyabb megoldást választottál. A munka és a hulladék is jóval kevesebb lesz. 
 • Nem beszélve arról, hogy a vezetékeket, csöveket is el tudod rejteni a falban. 

Fontos:

 • A függőleges profilok közé kell a szigetelőanyagot helyezni, a legcélszerűbb ásványgyapotot használni.
 • Ennek az anyagnak kiváló a hangszigetelése és tűzvédelmi szempontból is kifogástalan. 
 • Arra kell figyelni, hogy akkor lesz jó a hangszigetelés, ha a kőzetgyapot teljesen kitölti a két profil közé eső részt.  

A beltéri előtétfalak hőszigetelésének előnyei

 • A falak közel azonos hőmérsékletűek lesznek, mint a szobában lévő levegő, ezáltal nehezebben hűlnek a harmatpont hőmérsékletére, ezért nem nedvesednek a falak és nem jelenik meg a penész. 
 • Beltéri hőszigeteléssel nem lesznek hidegek a falak, nem lesz “hidegsugárzás”, így megszüntethető a kellemetlen hőérzet, komfortosnak érezzük a helyiséget. 
 • Lehetséges spórolni a fűtésszámlán, méghozzá egy jól átgondolt és kialakított beltéri hőszigetelés kivitelezésével

Ha felkeltettük érdeklődésed és szeretnél gipszkarton falakat építeni és szigetelni, akkor látogass el bátran a festekpalota.hu webáruházunkba, ahol mindent egy helyen be tudsz szerezni, amire csak szükséged van. 

Legyen az akár gipszkarton és kellékei, vagy festék vagy bármilyen szerszám, kellék nálunk mindent egy helyen meg tudsz vásárolni, a fotel kényelméből, házhoz szállítással. Hát van ennél jobb megoldás?

Ki sem kell mozdulni otthonról és mindent megkapsz, amire szükséged van és már kezdheted is a munkát. 

Sőt, ha bármilyen kérdésed van a termékekkel, a vásárlással kapcsolatban, vagy szakmai részről, keress minket bátran telefonon, akár e-mailben. 

Kollégáink több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal állnak rendelkezésre!

Ha jobban szereted a személyes vásárlást, akkor gyere el a Budapest, X kerület, Tartkarét 2. szám alatt található üzletünkbe (hétfőtől-péntekig 7-17, szombaton 7-13 óra között)

Ha előtte telefonon szeretnél érdeklődni, akkor hívd a +36-1-262-4715 telefonszámot, munkanapokon 7-17 óra között. Vagy írj emailt az info@festekpalota.hu címre. Várjuk jelentkezésed!

Kiváló termékeink mellé magas színvonalú szaktanácsadással is állunk rendelkezésedre. 

Üzleti hitvallásunk, hogy vásárlóink mindig teljes elégedettséggel távozzanak.