Kategóriák

A te házadra is ráférne egy ráncfelvarrás? Ismerd meg a homlokzati falfestés kulisszatitkait

A te házadra is ráférne egy ráncfelvarrás? Ismerd meg a homlokzati falfestés kulisszatitkait

Az épületek külső falai állandó karbantartást igényelnek, éppen úgy, mint a többi szerkezeti rész, de gyakran már csak akkor újítják fel, amikor nagyobb a baj. Omlik a vakolat és komolyabb munkát és anyagi ráfordítást igényel.

A homlokzati falfestés célja egyrészről, hogy esztétikailag emelje a színvonalat, de valójában fontosabb a ház védelme, értékének növelése is, amelyet helyes anyag választással és szakszerű kivitelezéssel érhetsz el.  

Különösen fontos ez a forgalmas, szennyezett levegőjű városok homlokzat festésénél, mert a fűtés és a járművek által kibocsátott savas szennyeződés gyorsan elpusztítja a vakolatban lévő mészkristályokat, ami által a vakolat porladni kezd. A jól megválasztott falfesték azonban hosszú évekre  védelmet nyújt a vakolatnak és ezáltal a ház szerkezetének.

A festékek számára fontos, hogy megfelelő alapot, azaz vakolatot biztosítsunk, ami azt jelenti, hogy kellő szilárdságú, repedésmentes és száraz legyen a felület.

A homlokzatfestés folyamata, amennyiben felújított falon végzed

●    Első lépés, hogy nagyon alaposan át kell vizsgálni az épület teljes, külső felületét. 
●    Az ablakpárkányok falcsatlakozásait szilikonos fugatömítővel le kell zárni és gondoskodni kell a csapadékvíz elvezetéséről 
●    A csatornák csöpögését, az épületgépészeti vezetékek hibáit meg kell szüntetni.
●    Ha repedezettséget tapasztalsz, akkor az már laza vakolat részekre utal, ami idővel le fog válni
●    A könnyen eltávolítható részt teljes egészében, tégláig le kell verni. Ha ez elmarad, akkor azt később könnyen megbánhatod 
●    Tisztítsd le a felületet és kend le mélyalapozóval
●    Javító habarccsal hozd egy szintbe a fal külső szintjével. 
●    Mindig tegyél bele tapadásjavítót, amivel eredményesebb leszel. 
●    Addig rétegezd, amíg teljesen sima, egyenletes felületet nem kapsz.
●    Meg kell várnod a teljes felület száradását. 
●    Következik az egész falfelület átszínezése festőhengerrel a fal leendő színéhez hasonló hígított festékkel, illetve színezett mélyalapozóval. Előnye, hogy így kevesebb fedőfestékre lesz szükséged és a szín miatt jól követhető, mely részeket festettél már le. 
●    Ne ijedj meg, ez még foltos lesz, de majd a fedőfesték egyenletessé teszi a bevonatot.
●    A lábazat javításánál ügyelned kell, hogy kifejezetten a lábazatra használatos, szálerősítéses, vízszigetelő, páraáteresztő anyaggal dolgozz

Mire kell még figyelned a homlokzati falfesték kiválasztásánál?

●    A falfesték mennyiségének kiszámításánál figyelembe kell venni a falazat struktúráltságát, mert a festékek kiadósságát mindig sima felülethez adják meg. Pl. egy kőporos vakolat festése a megadottnál akár ⅓ -nyival több festéket is felvesz. Mindenképpen érdemes valamennyivel többet rendelni, mint amennyit számolsz. 
●    Ha színre kevert festéket használsz, akkor annak a nevét, színkódját feltétlenül jegyezd fel, vagy esetleg tedd el a vödröt, hogy szükség esetén újra tudd kevertetni ugyanazt a színt.
●    Az egyik legfontosabb, amire a homlokzatfesték kiválasztásánál figyelni kell, hogy milyen összetételű alapanyagot választasz. A lényeg, hogy mindig a vakolatnak megfelelően válassz, ugyanolyan legyen, mint a vakolat összetétele. E szerint megkülönböztetünk
○    Mészfestéket
○    Vízzel higítható diszperziós festéket
○    Speciális diszperziós festéket: Hőszigetelő bevonatok
○    Oldószeres homlokzat festéket
○    Szilikát homlokzat festéket
○    Szilikon kötőanyagú homlokzatfestéket
Amennyiben Te is belevágsz ebbe a nagy projektbe, látogass el a festekpalota.hu webáruházunkba, az alábbi linkre kattintva és nézz körül kínálatunkban. 
Homlokzati festékek

A homlokzati hőszigetelés és a befejező művelete a homlokzati falfestés nem kis beruházás, de egy életre megoldja a problémádat, komfortossá teszi az életed, csökkenti a rezsiszámlád és még szebbé, értékesebbé teszi a házad.

A legnagyobb és garantáltan a legjobb minőséget előállító gyártókkal vagyunk közvetlen kapcsolatban. Nálunk nincs gagyi, rossz minőségű termék. A homlokzati hőszigetelések komplett rendszerekben készülnek és minden épülettípusra van megoldás.

Látogass el személyesen a Budapest, X. kerület, Tarkarét utca 2. szám alatt található üzletünkbe, (hétfőtől-péntekig 7-17, szombaton 7-13 óra között) ahol kollégáink magas szakmai ismeretekkel, részletesen bemutatják a lehetőségeket. Együtt végzünk egy előkalkulációt és eldöntheted, hogy melyik mellett teszed le a voksod.

De ha szeretnél inkább telefonon érdeklődni, akkor hívd a +36/1/262-4715 telefonszámot, munkanapokon 7-17 óra között. Kollégáink várják hívásod.

Nagyobb mennyiség esetén, a helyszínre szállítást is meg tudjuk oldani, nem kell hozzá külön szállítót keresned