Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válassza ki a megfelelő ecsetet a festéshez

Hogyan válassza ki a megfelelő ecsetet a festéshez Rengeteg ecset fajtát különböztetünk meg manapság a piacon, na de hogyan válassza ki a megfelelőt a következő otthoni festéshez? Segítünk a döntésben! A helyi festék üzletben, bevásárlóközpontban vagy egy festék szaküzletben igencsak "izzasztó" feladat a megfelelő ecset kiválasztása. De ne aggódjon! Blogunknak köszönhetően leszűkítheti a típusokat és kiválaszthatja a legjobbat!

A sörte típusa

Az ecseteknél két féle típust különböztetünk meg. Készülnek szintetikus és természetes, állati eredetű sörtékkel. Ha a festék, vagy lakk olyan típusú, amelyet vízzel egyszerűen le tudunk mosni, akkor érdemes a szintetikus sörtével ellátott ecsetet választani. Abban az esetben, ha a választott festék és lakk olaj alapú, jobb választás az állati eredetű sörtével ellátott ecsetet használni. Ezeknél a típusú alapanyagoknál is használhatunk szintetikus ecsetet, de a természetes ecsetek sokkal simább felületet tudnak biztosítani. Vízbázísú alapanyagok használatánál kerüljük a természetes sörtéjű ecseteket, mivel ezek megszívják magukat vízzel és túl puhává válnak a megfelelő minőségű festéshez.

Válasszon a festéshez megfelelő méretet

Ha lakkozást végez vagy fa anyagon dolgozik, érdemes egy kis, vékony ecsetet választani a pontosabb vezetés végett. 1-1,5 colos ecset tökéletes választás a nagyobb fa felületek lefestéséhez. Ha nagyobb felületet szeretne lefesteni, akkor már érdemesebb ecsetből is nagyobbat, 2 - 2,5 colosat választani. Falak festésénél a profik, a legszélesebb ecseteket választják ki, de ide is tökéletes lehet egy 2-2,5 colos ecset, ámbár ilyenkor már érdemes elgondolkodni egy festőhenger alkalmazásán.

3 colnál nagyobb ecsetet használhatunk még kerítés vagy kültéri burkolatok festésénél. 

Érdemes költeni a minőségre

Tudjuk, hogy sokan inkább olcsó ecsetet vásárolnak és inkább kidobják azt egy használat után, mint hogy megtisztítsák őket. Ennek főleg akkor van értelme, ha olaj vagy alkohol alapú anyaggal dolgozunk és az ecset megtisztításához oldószert kellene használni. Ilyen esetben tényleg egyszerűbb megoldás egy olcsóbb termék megvásárlása, majd annak kidobása. 

A legtöbb esetben viszont biztos, hogy örülni fog annak, ha nagyobb összeget költött egy minőségibb ecset megvásárlására. Ezek az ecsetek sokkal simább festést biztosítanak, hosszabb ideig tartanak és könnyű őket megtisztítani. 

 

Keresés