Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válasszunk színt a festéshez?

Hogyan válasszunk színt a festéshez? Amikor belevágunk a festésbe, rögtön egy óriási dilemmával nézünk szembe: Milyen színt válasszunk a szobákhoz? Ha nem biztos abban, hol is kezdjen bele, segítünk a megfelelő színek kiválasztásában otthonához.

1. Válasszon egy "létező" darabot

Gyűjtse össze például, azokat a festményeket, amiket szeret, vagy akár a természetből is inspirálódhat, válasszon ki egy kedvenc fát vagy tájat, amit szeret hosszasan elnézni és gyönyörködni bennük. Ezekből fogunk kiindulni a színválasztás során. Vizsgálja meg, milyen színek harmonizálnak, melyek hozzák ki a választott darab legelőnyösebb tulajdonságait? Ilyenkor már az Ön kezében lesz egy egész színárnyalat, ráadásul egy jó festékboltban, segíteni fognak a választásban. Ha teljesen üres házról van szó és a "nulláról" kell indítani a festést, akkor érdemes online gyűjteni inspirációt, esetleg folyóiratokban. A youtube-on szép számmal lehet interiőr csatornákat is találni, ahol igen hasznos tanácsokat adnak, akár a beltér színeinek kiválasztásához is. 

2. Használjon színkereket

A színkerék egy alapeszköz, amely megmutatja, hogy mely színek passzolnak egymáshoz a legjobban vagy éppen melyek "taszítják" egymást. Tökéletes segítség, hogy ne az adott pillanat hevében válasszunk ki színeket, melyekről később derül ki, hogy egyáltalán nem passzolnak egymáshoz és akkor mehetünk is új festéket választani és előlről kezdeni az egész procedúrát. 

3. Ha nem biztos a dolgában, legyen semleges

Legtöbb esetben a neutrális, azaz semleges színek a legjobb választások a beltéri falfestéshez. Ennek talán a legfontosabb oka, hogy a lakásban egyéb más dolgokra is felhívhatjuk a figyelmet: gyönyörű bútorok, falfestmények, szépen megmunkált fapadlók. A semleges színek, mint például a szürke vagy a fehér lágy, krémes árnyalatai feljavítják a ház többi aspektusát és nem vonják el a figyelmet róluk. Nem mellesleg természetes fényben is nagyon jól néznek ki!

4. Válasszon egyszerű, monokróm megoldást

A monokróm színpaletta azt jelenti, hogy egyetlen színt választunk ki, ez lesz az alapszínünk. Ennek a színnek választjuk még ki a világosabb és sötétebb árnyalatait és csak ezekkel a  színekkel dolgozunk tovább. Ez a megoldás lehetőséget biztosít, hogy világosabb és sötétebb megoldásokat is használhasson házában úgy, hogy biztos lehet benne, mindegyik passzolni fog egymáshoz.

5. Ne használjon túl sok színt

Ne feledje a legtöbb mai lakásban a fókuszpontok, melyek magukra vonják a vendégek figyelmét már kicsit áttolódtak a bútorokra, padlóra, kiegészítőkre. A túl sok szín rendetlenséget, zavarosságot tükrözhet, extrém esetekben egy kellemetlen érzést válthat ki az emberből. A sok szín megzavarja a szemet. A legjobb, ha kettő, maximum három színnel dolgozunk!

Bármilyen kérdésben is van szüksége segítségre a Festékpalota.hu csapata segít, amiben tud! Nálunk fontos a vásárlók elégedettsége. Bátran keressen minket elérhetőségeink valamelyikén.

Keresés