A cookie-k segítenek a szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezik a cookie-k használatába.

Dekorációs ötletek nagy, belső terekhez

2022. 09. 21. 10:15:00
Dekorációs ötletek nagy, belső terekhez
Mint korábban említettük, a nagy belmagasságú lakásunkat, ha jól megtervezzük és kreatív trükköket alkalmazunk, csodálatos, meleg, barátságos otthont alakíthatunk ki.

Persze nem vagyunk egyformák, nem mindenki ugyanazt a stílust szereti. Van, aki a tágas, fensőbbséges luxust, van aki a letisztult, modern dizájnt kedveli, van, aki a meleg, puha, kuckós, kisebb, terekre tagolt, színes otthonban érzi jól magát. Ezért egységes, jó tanácsot nem tudunk adni, csak ötleteket, amiben remélhetőleg mindenki talál számára megfelelőt. 

Elképzelhető, hogy lesz Önök között olyan, aki túlzásnak, túlságosan exkluzívnak talál néhány képet, amit mutatok, de valójában ezeket inspirációnak szánom, nem pedig arra gondolok, hogy ezt pontosan így kellene megcsinálni. Gondolok például a teljes falat betöltő márványra, vagy a hatalmas kristály csillárokra. Igyekszünk olyan megoldásokat is bemutatni, amiket otthon, saját kezűleg is meg tudnak valósítani. 

VILÁGÍTÁS, LÁMPÁK  

Az egyik kézenfekvő módszer a világítással, lámpákkal való esztétikai játszadozás. Gondoljunk csak bele, hogy milyen hatást lehet elérni azzal, ha a plafonról lelógatunk csillárt, lámpát, akár többet is, ami megosztja a teret a nagy, egysíkú falfelületet, még ha nem is világít. 

Persze, mikor be is töltik funkciójukat, különleges fényhatásokat lehet velük elérni. 

Itt van például ez a világítás. Első ránézésre olyan, mintha ez a fal több helyen meg lenne törve, vágva, pedig csak speciális, két végén, különböző méretű és formájú nyíláson keresztül világító lámpatestek vannak rá felszerelve és ilyen fantasztikus fényjátékot hoznak létre. Valójában ezt a design hatást mi magunk is el tudjuk készíteni és ismerőseinknek leesik az álluk, amikor meglátják. 

Vannak például áttört, akár csipkeszerű lámpatestek is, amik falra vetülve egyedi hatást eredményeznek. Varázslatos, meseszerű hatást lehet ezzel elérni, ráadásul ilyen lámpákat mi magunk is könnyedén tudunk elkészíteni. 

Például ezeket a baloldali lámpákat különféle méretre fújt lufi, egyszerű zsineg és némi ragasztó segítségével otthon is előállíthatjuk, a neten vannak nagyon jó youtube videók, melyek bemutatják, hogy pontosan hogyan. 

Vagy a falra is szerelhetünk különféle karos lámpákat, vagy a képek fölé helyezünk el irányított fényt. 

Fontos figyelembe venni, hogy magas lakásnál nem annyira jó megoldás a plafon síkjában kialakított, beültetett spot világítás és a lencsebúra sem, mert azok magasítják a teret, ami ez esetben nem jó ötlet. 

FALDEKORÁCIÓ gipszkartonból, fából, polisztirolból

De ha például az ilyen világításokat már gipszkartonból vagy egyéb anyagból kialakított álmennyezetbe, stukkóba helyezzük el, ami eltér a plafon vagy a fal síkjától, nagyon izgalmas hatásokat érhetünk el. 

A falakat különféle térbeli trükkökkel fel tudjuk osztani, ezzel optikailag megosztjuk a nagy falfelületeket. Ezek lehetnek színek, díszlécek, polcok, térbeli elemek, izgalmas textúrák, burkolatok, amelyek megtörik a nagy felületeket.

A magazinokban, interneten böngészve számtalan találunk olyan egyszerű és nagyszerű vagy akár extravagáns megoldásokat faldekorációra, melyeket lehet a plafonra vagy a falakra vagy akár mindkettőre is felhelyezni. Ezek lehetnek a már említett gipszkartonból, polisztirolból, fából, textilekből, üvegből, tükörből stb.

Többszintes, réteges kialakítással extravagáns enteriőrt tudunk teremteni. Sokszor úgy érezzük, hogy ezek a fantasztikus belsők nagyon bonyolult technikát rejtenek, de valójában nem olyan nehéz megvalósítani, “csak” gondolkodni kell a mikéntjén. 

Manapság nagyon divatos és nem mellesleg egyszerűen elhelyezhető dekorációs elemek a polisztirolból készült díszlécek, stukkók. Ráadásul szintén nagyon egyszerűen ötvözhetjük ledes fényszalaggal, amivel nagyszerű hangulatvilágítást varázsolhatunk a lakásba. 

KÉPEK 

A hatalmas falak lehetővé teszik, hogy nagy képet tegyünk a falra. Nagyon trendi mostanában a falra vagy bizonyos textúrára, például fára, sőt deszkára való festés.

A másik nagyon hangulatos megoldás, ha több képet helyezünk el különféle elrendezésben, csoportokban. Helyezhetjük a képeket kis, erre a célra szolgáló polcokra, vagy közvetlenül tehetjük a falra, akár kétoldalú ragasztószalaggal és akkor nem furkáljuk szét a falat sem. 

Sőt manapság az is divatos térelem, mikor különféle, üres képkereteket, tükröket helyeznek el egy falon.

POLCRENDSZEREK, KÖNYVESPOLCOK

Ha sok könyvünk és szép dísztárgyaink vannak, nagyszerű lehetőség egy magas, akár plafonig érő polcrendszer, könyvespolc építése, amitől szinte könyvtárban érezhetjük magunkat, ami nagyon otthonos érzetet kelt.

Manapság már megoszlanak a vélemények, a könyvekkel kapcsolatban. Az én generációm, akik még könyvekből tanultunk és olvastunk, nem pedig a számítógép világába születtünk bele, nosztalgikus hangulatot idéz egy könyvtárba vagy könyvesboltba, sőt egy antikváriumba bemenni, érezni az ottani illatot. Nekünk elképzelhetetlen, hogy otthonunkban ne legyen legalább egy sarok, ahol megtaláljuk kedvenc íróink munkáit. 

Az ifjabb generációknak, akiknek már természetes az elektronikus világ és szinte az iskolában is javarészt ilyen úton kapják az információt, már mást jelentenek a könyvek. Sőt a természetvédelem jegyében érvelők szerint is jobb a digitális írások olvasása, hiszen sok fát menthetünk meg ezáltal. Ebben sok igazság van, mégis úgy gondolom, hogy vannak bizonyos művek, amelyek megérdemlik a jó minőségű, időtálló nyomtatott formát. Azzal persze egyetértek, hogy sok olyan könyv kerül nyomtatásra, - bár nyilván egyre kevesebb -, amikre kár fákat elpusztítani. 

Mindazonáltal egy jól elhelyezett polcrendszer, bármit tartsunk is rajta, otthonossá teszi lakásunkat.

FÜGGÖNYÖK, DRAPÉRIÁK

Ha a nagy belmagasság mellé még hatalmas ablakaink is vannak, akkor a sok beáradó fényt egy csodás függönnyel, sötétítővel még inkább kiemelhetjük. Magas beltérben különösen jól mutatnak az elegáns, lágy esésű, gyönyörű drapériák, melyek feltűzését egyre kreatívabban oldják meg. 

TEXTIL  ÁLMENNYEZET 

Exkluzív hatást érhetünk olyan magasságot csökkentő megoldásokkal, ahol a plafonról belógatunk különféle elemeket. Lehetnek ezek például különféle hosszúságú fagerendák, lehetnek különféle textúrák, hálók, függönyök.

 

VIRÁGOK

Nagy belmagasságú terekben egyrészt nagyon szépen mutat, másrészt jó hatással van a szoba levegőjére, valamit a benne élők lelkére, ha nagy méretű virágokat helyezünk el benne. Lehet a sarokban, vagy az ablakok közelében.

A másik szuper megoldás, ha a falra virágfalakat, virágtartókat helyezünk el. 

Nagyon látványos megoldás hatalmas nagy terekben, közintézményekben, mikor kőfalon vagy sivár betonon alakítanak ki növényfalakat.

Természetesen ezeken a példákon kívül még vannak jó megoldások, amelyekkel nagy belmagasságú tereinket barátságosabbá téve, meleg otthont tudjunk teremteni, gondoljunk például a színek jótékony hatására, amivel korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk. 

Bízom benne, hogy ez a kis betekintés adott némi inspirációt és kedvet csinált ahhoz, hogy bátran szárnyaljon fantáziánk, hogy valami különlegeset alkossunk.

Képek forrása: Pinterest